Peer - Pyrus communis ‘Goudbal’

(24-2-2023)
(9-8-2023)
(9-8-2023)

Peer – Pyrus communis ‘Goudbal’

In ‘s Heeren Vruchten hebben we plaats gemaakt voor zo’n 28 oude perenrassen. Niet alleen voor de perendiversiteit, maar vooral voor de fruitboomhistorie. Kweker Jos, van wie de bomen afkomstig zijn, zocht nog een plek waar hij deze oude rassen ‘kwijt’ kon en waarbij hij de zekerheid had om bij deze bomen te zijner tijd entmateriaal af te nemen voor het behoud van deze oude perenrassen. Uiteraard werkt ons voedselbos daaraan mee.

Komt van oudsher als typisch streekras in het Noorden van Nederland voor. De historie vermeld dat bij de bouw van koloniehuisjes in het Fries-Gronings veengebied aan het eind van de vorige eeuw, zo rondom 1890, een Goudbal voor het huis werd geplant.

De Goudbal is een fraaie ronde, zomerhandpeer. De middelgrote vrucht is bergamotachtig tot breed peervormig. De bijna ronde peer heeft een ondiep oog en een zeer korte steel, gladde schil, witachtig groen met zachte rode blos. Bij rijping wordt ze prachtig egaal lichtgeel van kleur met lichte grijsbruine stipjes. Soms wat roze-paarse vlekjes. Om de steel kan wat roesttekening te zien zijn. Bij de steel een knobbeltje, waarop ze vaak als op een kussentje rust. Moet eigenlijk als de peer begint te kleuren direct van de boom gegeten worden. Aangenaam rinse smaak. Als ze fraai gekleurd is ze vaak al melig. Onrijpe vruchten zijn prima geschikt als stoofpeer. De boom groeit sterk en draagt flink.