Zomereik - Quercus robur

foto De Tuinen van Appeltern
foto De Tuinen van Appeltern
foto De Tuinen van Appeltern

Zomereik – Quercus robur

De Zomereik is een zeer lang levende, Europese, hardhout leverende boom. Er zijn Zomereiken bekend die meer dan 15 eeuwen oud zijn. De boom heeft een brede kroon en onderin de kroon een aantal grote dwarse takken. Dit geeft de boom een grillig uiterlijk. Hij bloeit niet elk jaar, maar zo ongeveer éénmaal in de vijf jaar vanaf het eind van april en in de maand mei. Mannelijk bloeiende katjes zijn een paar cm lang en hebben een flink aantal kleine bloemetjes met daarin de meeldraden. De vrouwelijke bloemetjes staan met 1 tot 5 bij elkaar op een gezamenlijke steel, die in een bladoksel ontspringt. Na bestuiving en bevruchting groeien de bloemen uit tot eikels die in een napje zitten. De uitgegroeide eikels zijn langwerpig en hebben in verse toestand lengtestrepen.

De eik is een zeer waardevolle boom als het gaat om de biodiversiteit van insecten. Honderden soorten insecten bezoeken jaarlijks de boom, op zoek naar voedsel en schuilplaats voor de winter. Om vraatschade en energieverlies te beperkten maakt de eik in de loop van de zomer looizuur in de bladeren aan. Looizuur schijnt niet goed te smaken en zorgt voor groeibelemmeringen bij insecten.

In ons voedselbos hebben we 25 Zomereiken geplant met als doel om op termijn gebruikshout te krijgen dat bijzonder hard en duurzaam is. Maar, enkele exemplaren mogen natuurlijk uitgroeien tot machtige bomen waar volgende generaties van kunnen genieten.