Peer - Pyrus Communis ‘Emile d'Heyst’

(13-7-2023)
(13-7-2023)

Peer – Pyrus Communis ‘Emile d’Heyst’

In ‘s Heeren Vruchten hebben we plaats gemaakt voor zo’n 28 oude perenrassen. Niet alleen voor de perendiversiteit, maar vooral voor de fruitboomhistorie. Kweker Jos, van wie de bomen afkomstig zijn, zocht nog een plek waar hij deze oude rassen ‘kwijt’ kon en waarbij hij de zekerheid had om bij deze bomen te zijner tijd entmateriaal af te nemen voor het behoud van deze oude perenrassen. Uiteraard werkt ons voedselbos daaraan mee.

Dit ras is afkomstig uit België. Halverwege de negentiende eeuw groeide de eerste kweekvorm in de omgeving van Mechelen. Dit oude perenras Is genoemd naar Emile Berckmans te Heyst op den Berg. Deze perensoort eist een voedzame grond, bij voorkeur zware kleigrond en is ongeschikt voor lichte grond. De variëteit stelt hoge eisen aan de voeding en de snoei. We zijn benieuwd hoe deze aanplant het in ons voedselbos gaat doen.

Deze perenvariant draagt vroeg. De vrucht zit zeer vast aan het hout en is moeilijk te oogsten. De stelen breken dikwijls af. Bij het plukken de vruchten op de steelvoet afbreken. Ze zijn niet geheel windvast, omdat de stelen snel breken. De pluktijd is eind september en levert dan een lekkere en sappige herfstpeer op, die ietwat rins smaakt met een aangenaam aroma.

(24-2-2023)