Peer - Pyrus communis ‘Bruine Kriekpeer’

Peer – Pyrus communis ‘Bruine Kriekpeer’

In ‘s Heeren Vruchten hebben we plaats gemaakt voor zo’n 28 oude perenrassen. Niet alleen voor de perendiversiteit, maar vooral voor de fruitboomhistorie. Kweker Jos, van wie de bomen afkomstig zijn, zocht nog een plek waar hij deze oude rassen ‘kwijt’ kon en waarbij hij de zekerheid had om bij deze bomen te zijner tijd entmateriaal af te nemen voor het behoud van deze oude perenrassen. Uiteraard werkt ons voedselbos daaraan mee.

De Bruine Kriekpeer is eind achttiende eeuw ontstaan bij boomkweker Karel Finet, (Antwerpen) en vanuit haar ontstaansgebied zeer snel verspreid. Merkwaardig genoeg werd ze praktisch alleen in grote omvang teruggevonden in de streek van Sleidinge en in Oost-Vlaanderen met een extreme grens tot Evergem in het oosten en Waarschoot in het noorden.

Deze variant is een oud en vroeg Belgisch handpeertje, dat in onrijpe toestand een mooi roodkokende stoofpeer oplevert. Wordt ook als strooppeer gebruikt. Kleine grijsbruine vrucht. Zoet zuur, sappig maar gauw melig. Kookt mooi rood. Deze boom kent een regelmatige en goede dracht. en bezit een verbazend goede vruchtbaarheid waarop beurtjaren weinig vat hebben.

Van enig belang als vroege zomerpeer. Wordt snel buikziek. Er is ook een lichte mutant, de Witte Kriekpeer.