(21-4-2023)
(21-04-2023)
(21-04-2023)

Peer - Pyrus Communis ‘Bloedpeer’

Peer – Pyrus Communis ‘Bloedpeer’

In ‘s Heeren Vruchten hebben we plaats gemaakt voor zo’n 28 oude perenrassen. Niet alleen voor de perendiversiteit, maar vooral voor de fruitboomhistorie. Kweker Jos, van wie de bomen afkomstig zijn, zocht nog een plek waar hij deze oude rassen ‘kwijt’ kon en waarbij hij de zekerheid had om bij deze bomen te zijner tijd entmateriaal af te nemen voor het behoud van deze oude perenrassen. Uiteraard werkt ons voedselbos daaraan mee.

Een zeer zeldzaam oud perenras, moeilijk verkrijgbaar en van origine afkomstig uit de Apennijnen uit Italië, is de bloedpeer (‘Cocomerina’), die zijn naam heeft te danken aan zijn bloedrode vruchtvlees. In het vroege voorjaar bloeit de boom zeer uitbundig met witte geurende bloesem. Zo rond september kunnen de vruchten geoogst worden. De peren zijn rijp geschikt voor de hand, sappig en zoet, maar kunnen eveneens heel goed gestoofd worden. Omdat de peer van zichzelf al rood is behoeft hier geen kleuring te worden toegepast om een mooie bloedrode schaal stoofpeertjes op tafel te kunnen zetten.

De Pyrus communis Cocomerina is geënt en zelfbestuivend en de fruitboom geeft bijzondere vruchten. De bloedpeer staat bekend om zijn krachtige en productieve oogst.