Peer - Pyrus communis ‘Valse IJsbout’

(13-6-2024)
(24-2-2023)
(24-4-2023)
(24-4-2023)

Peer – Pyrus communis ‘Valse IJsbout’

Volgens de literatuur is de herkomst van de Valse IJsbout onzeker. Frankrijk en Nederland worden beiden genoemd, maar ook kan er sprake zijn van (naams)verwisseling zoals Beurré Gris en met Graue Herbstbutterbirne. Maar het schijnt een zeer oud ras te zijn, al bekend in de Middeleeuwen. Vandoor dat deze peer ook bekend onder verschillende namen, zoals Poire Yat, Gute Graue, Gråpäron, Dubbele Jut, Konings Jut of Jodenpeer.

De Valse IJsbout is een kort en laatbloeiende perenboom met kleine witte bloemen die in mei bloeien. De peren kunnen geoogst worden vanaf eind augustus tot midden september

Deze perensoort is een middelgrote, groene, zoete stoofpeer en de peren blijven tot december aan de boom hangen. Na een nachtvorst smaakt deze stoofpeer het lekkerst. De Valse IJsbout is in eerste instantie vooral een stoofpeer, maar kan ook als handpeer gebruikt worden.

Bestuivers voor deze perensoort zijn onder meer: Beurre Hardy, Bonne Louise D’avranches, Conference (aanwezig in ons voedselbos) en Triomph De Vienne. Er staan 5 ‘Valse IJsbouts’ op ’s Heeren Vruchten.