Peer - Pyrus communis 'Doyenne du Comice’

(13-7-2023)
(13-7-2023)

Peer – Pyrus communis ‘Doyenne du Comice’

De Doyenné du Comice is een handpeer en is het in België en Nederland meest geteelde ras van de handperen na de Conference. Het ras is gekweekt door de Comice Horticole de Maine et Loire te Angers in Frankrijk en in de handel gebracht in 1849. De peer is ook als stoofpeer te gebruiken. Doyenné du Comice bloeit van eind april tot half mei en kan zichzelf bestuiven, maar kruisbestuiving met bijvoorbeeld Conference (die ook in ons voedselbos staan) geeft meer en beter gevormde vruchten. Ook kunnen er parthenocarpe *) vruchten gevormd worden. De pluktijd is vanaf half september.

De opgaande boom heeft een sterke groei en heeft veel last van beurtjaren, waardoor het ene jaar veel vruchten en het andere jaar bijna geen of geen vruchtvorming plaatsvindt. Door in een jaar met veel peren flink uit te dunnen, kunnen in de volgende jaren beurtjaren worden voorkomen.

*) Parthenocarp is in de botanie en de tuinbouw de benaming voor fruit dat zich ontwikkelt zonder dat er bevruchting heeft plaatsgevonden, het fruit is daarom zaadloos.