Peer - Pyrus communis 'Conference’

(26-7-2023)
foto De Tuinen van Appeltern

Peer – Pyrus communis ‘Conference’

Het ras is een Engels perenras dat aan het einde van de 19e eeuw in de handel kwam en waarmee in Nederland meer dan 65 jaar ervaring is. De familie Vogelaar in Krabbendijke heeft de Conference in Nederland geïntroduceerd. De kweker van het oorspronkelijke ras is de Engelsman Rivers uit Sawbridgeworth. Het is vóór 1885 ontstaan uit een vrije bestuiving van het ras Léon Leclerc de Laval.

De Conference is een behoorlijk grote handpeer met veel roest en is vanwege de bewaarbaarheid in Nederland en België het meest geteelde ras. Ondanks een harde schil is het vruchtvlees zoet en sappig en lichtoranje van kleur.

De bloei is vroeg en het ras kan zichzelf bestuiven en zet makkelijk parthenocarpe *) vruchten. Hierdoor worden na nachtvorstschade toch nog vruchten gevormd. Vanaf de tweede week van september kunnen de vruchten worden geplukt. Hoewel er vlak voor de pluk desondanks vruchten van de boom kunnen vallen.

In ons voedselbos hebben we in november 2022 dertien boompjes van dit ras aangeplant. NB: eind augustus 2023 stond er ineens een Conference perenboompje in bloei.

*) Parthenocarp is in de botanie en de tuinbouw de benaming voor fruit dat zich ontwikkelt zonder dat er bevruchting heeft plaatsgevonden, het fruit is daarom zaadloos. Parthenogenese komt soms als mutatie voor in de natuur, wat een gebrek is, omdat de plant zich niet langer generatief kan voortplanten (bron Wikipedia).

Nazomerbloei Conferencepeer (23-8-203)
(23-8-2023)