Szechuan peper - Zanthoxylum simulans

foto De Tuinen van Appeltern
Foto Eetbaargoed

Szechuan peper – Zanthoxylum simulans

De Peperboom (Zanthoxylum simulans) is een bijzondere boom/struik met een mooi aanzien. Een zeldzame, sterke heester tot kleine boom uit Noord- tot Midden-China. Na 10 jaar is de slanke struik 2,5 meter hoog. Er komen heerlijke blaadjes aan met citrusaroma en is erg lekker in salades. De jonge blaadjes kunnen vanaf mei tot eind oktober geplukt worden.
Bssen van de Szechuan peperboom rijpen in september met mooie oranje tot rode bolletjes. De pittige bessen worden als peper gebruikt in vis- en vleesgerechten. In feite worden de schilletjes rond de zaden gebruikt, waarbij gedurende het drogen het zaad loskomt van de schil. De basissmaak is peper met heerlijke frisse citrustonen.

De onrijpe bessen worden als verdoving gebruikt, door er op te kauwen verminderen ze de pijn, vandaar dat deze ondersoort ook wel de naam kiespijnboom heeft. Het geeft een grappig tintelend gevoel op de tong als er iets in de bessen geschraapt is en daarna geproefd wordt: dus niet op kauwen!
Standplaats: volle zon tot halfschaduw, goede doorlatende grond is voldoende. niet te nat. De Szechuan peper is een  boompje dat goed tot zijn recht komt in een voedselbos met een zeer grillige stam en takken door de vergroeiing van de stekels. Vogels nestelen en zitten graag in de oudere struiken. Het eerste jaar moet de plant tegen late nachtvorst beschermd worden. Verder doen ze het erg goed in ons klimaat.

Het blad van de Zanthoxylum simulans geurt. Deze plant kan gebruikt worden als leistruik. De hele vruchtjes kunnen worden meegekookt, na drogen (eventueel roosteren) en malen ontstaat een zeer sterke tafelpeper. Verder zijn voor deze struik een groot aantal medicinale toepassingen bekend, met name op het gebied van darmaandoeningen en vochtafdrijving. De wortels kunnen zelfs worden gebruikt na de beet van een gifslang! De planten zijn éénhuizig en zelfbestuivend, één plant is dus al voldoende om peperkorrels te oogsten. Geef de plant(en) een schaduwrijke, vochtige, maar wel goed gedraineerde plaats. De plant heeft stekels, die later op de bast doorgroeien tot decoratieve knobbels!

In het voedselbos staan sinds november 2022 zes Szechuan peperstruikjes te groeien.

(13-07-2023)
(22-08-2024)