Uiensoepboom – Toona sinensis

(13-5-2023)
foto Eetbaargoed
foto De Tuinen van Appeltern

Uiensoepboom – Toona sinensis

De Franse uiensoep-boom ook wel Chinese mahonieboom of maggiboom genoemd kan tot 15 meter hoog worden en tot 8 meter breed en is goed winterhard in ons klimaat. De jonge scheuten van de uiensoepboom kunnen heerlijk als roerbakgroente gegeten worden. Vanwege de geur wordt het hout in sommige tempels verbrand als een type wierook. Om veel scheuten te kunnen oogsten is het aan te raden de boom elk jaar op een 50 cm terug te snoeien, door de groeikracht komen er mooie scheuten aan, de scheuten smaken naar uiensoep!
De boom kan natuurlijk ook doorgroeien en vormt dan een mooie solitaire boom maar ook in een (voedsel)bosrand is het een mooie boom. Toona sinensis is een prima boom voor een permacultuur of voedselbos.

Spectaculair is het blad, het blad van de Toona sinensis wordt wel 40 tot 75 cm groot en bestaat weer uit glanzend groene deelblaadjes (20 tot 26 stuks) die aan de onderkant lichtgroen zijn en langs de nerven behaard.

Er komen onopvallende bloemen in de boom die waardevol zijn voor bestuivers. Van de zaden kan een heerlijke kiemgroente gekweekt worden. Standplaats: volle zon tot halfschaduw. Alle goede doorlatende gronden zijn prima. Weinig tot niet vorstgevoelig, eerste jaar wel bescherming geven is onze ervaring (boompjes met vorstschade lopen wel uit van onderen tot in juli toe!)
Het hout van de uiensoepboom is van goede kwaliteit en kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor meubelfabricage. Het verse hout ruikt ook naar uien, is vers heel geel en verkleurt naar olijfgroen bij het drogen. In ons voedselbos kan je er twee zien.