Vijg - Ficus carica 'Brown Turkey'

foto De Tuinen van Appeltern
foto De Tuinen van Appeltern

Vijg – Ficus carica ‘Brown Turkey’

De vijgenboom, ‘Brown Turkey’, is het populairste ras van vijgenbomen, vanwege de regelmatig grote oogst met grote vijgen. In uitzonderlijk warme jaren kan hij drie oogsten per jaar geven. De ‘Brown Turkey’ heeft een mooi decoratief blad en heeft middelgrote vruchten met donkerrood vruchtvlees.

Verzorging
Deze vijg groeit goed op alle grondsoorten. Zorg er wel voor dat de grond niet te nat en voldoende humusrijk is. Deze Ficus carica ‘Brown Turkey’ is zelfbestuivend en heeft dus geen andere vijgenplanten nodig om vruchten te krijgen.  De Ficus carica ‘Brown Turkey’ is redelijk winterhard en kan een temperatuur van -15 °C goed verdragen.
Je kunt de plant snoeien in het voorjaar. De toppen van de jonge scheuten kun je wegnemen. Zorg dat er 5 á 6 bladeren overblijven aan de scheuten. Door op deze manier te snoeien bevorder je de groei van nieuwe scheuten vanuit de ‘bladoksels’.  De Ficus staat het liefst op een plekje in de zon.
Deze Ficus carica ‘Brown Turkey’ is zelfbestuivend en heeft dus geen andere vijgenplanten nodig om vruchten te krijgen.  De Ficus carica ‘Brown Turkey’ is redelijk winterhard en kan

Een vijgenboom produceert het beste rijp fruit in warme omstandigheden. In de tropen kunnen wel drie oogsten per jaar plaatsvinden. In ons land staat de vijg het beste tegen een muur op het zuiden. Dan zijn er twee oogsten te verwachten, waarvan een oogst met rijpe vruchten. De rijpe vruchten van de vijgenboom ontstaan in het jaar ervoor en overwinteren aan de boom als groene erwtjes. Als de vrucht de kou overleeft, ontwikkelt hij zich tot een rijpe vijg in september. De tweede oogst van de vijgenboom ontwikkelt zich in het groeiseizoen, maar de vruchten zijn in de herfst nog groen. Ze dienen dan verwijderd te worden, zodat de energie van de vijgenboom wordt gericht op de ontwikkeling van de ‘erwtjes’ die in september weer rijpe vijgen kunnen worden. Rijpe vijgen kunnen geoogst worden vanaf oktober. Vijgen bevatten sappig vruchtvlees en belangrijke voedingsstoffen.