Oogst

Oogst voor de vrijwilligers.

Oogst op de korte termijn
Een voedselbos heeft wel een jaar of vier nodig om tot een beetje opbrengst te komen. En voor een ‘echte’ opbrengst moeten we zelfs wel een jaar of tien geduld hebben. Dat betekent dat er de eerste jaren nog te weinig beschikbaar is om daar iets commercieels mee te doen. De hele opbrengst zal daarom voorlopig gaan naar de vrijwilligers.

Oogst op de lang termijn
Op langere termijn is het wel mogelijk om een gedeelte van het fruit marktconform af te zetten. Grootschalig zal het echter niet worden. De juiste formule zullen we t.z.t. moeten zien te vinden. Liefst zien we een constructie waarbij het fruit echt lokaal wordt afgezet zodat er een korte keten is. We denken daarbij aan een ‘plukabonnement’ waarbij mensen voor een relatief laag bedrag wekelijks een bepaalde hoeveelheid fruit kunnen oogsten. Voordeel hiervan is ook dat de gebruikers op deze manier een band opbouwen met het voedselbos. Maar nogmaals, voorlopig is dat nog niet aan de orde.

Uitgangspunten: biodiversiteit en natuurlijke bosopbrengst
Overigens is het ook niet echt de bedoeling om het voedselbos commercieel te exploiteren. De nadruk ligt meer op het verbeteren van de biodiversiteit en het mooier maken van het landschap. Ook een belangrijk aspect is om te laten zien dat voedselproductie mogelijk is zonder schade te berokkenen aan de natuur en het milieu.