Project vleermuizennestpaal
Om (nog) meer te doen om de biodiversiteit in en rond het voedselbos te vergroten, kwam Leo eind oktober 2024 met het idee een vleermuizennestpaal te maken. Zijn gedachtengoed werd al snel door de andere vrijwilligers overgenomen. Gekozen werd voor een vierlaagse kast, resulterend in zestien zijden, die aan beide kanten opgeruwd zijn, om de vleermuizen meer grip te verschaffen. De vierde en buitenste laag uiteraard alleen aan de binnenzijde.
Begonnen werd met het selecteren van de juiste boomstam om de nestkast een paar meter boven de grond te kunnen opstellen. In het aangrenzende bosje werd al snel een geschikte pseudo acacia gevonden.
Op de eerste twee foto’s zie je hoe na het omzagen, de stam naar het voedselbos werd vervoerd. Dat ging echter zo maar niet, omdat de afgezaagde boom ervoor koos om zich in een mik van een naaststaande boom te nestelen. Voor Leo goed voor een nieuwe uitdaging. Met een draaiconstructie (zie hier en hier) werd de acacia uit de boomomklemming bevrijd en konden we de stam verplaatsen.
En vervolgens werd de boomstam op transport (zie hier) gesteld.
Op 11 november 2024 wordt de eerste opbouwlaag -in totaal komen er vier lagen aan elke kant- bevestigd. Telkens eerst wat latjes, en daarop worden de platen bevestigd. En ondertussen heeft Leo’s zoon een viertal prachtige vleermuizen met zijn 3D-printer vervaardigd. Die gaan uiteindelijk de buitenkant van het vleermuizenhotel versieren.
Ondertussen is er wekelijks gewerkt aan de vleermuizennestpaal en op 13 december wordt de tweede woonlaag aangebracht. Aan buurmannen Ruud en Jaap wordt door Leo (activeer deze link voor het filmpje) de constructie uitgelegd.
Identieke vleermuizennestpalen kunnen wel 400 vleermuizen herbergen. En zelfs als kraamkamer fungeren. Wanneer de paal aan de rand van bos wordt opgericht, zal er een wildcamera op aangebracht worden, zodat inzichtelijk wordt hoe (vaak) vleermuizen gebruik maken van deze gloednieuwe huisvesting.
Op de vrijdag voor Kerst 2024 is er weer gewerkt aan het vleermuizen onderkomen. En is er begonnen met het aanbrengen van de derde woonlaag, zodat we in het nieuwe jaar die derde laag met betonplaten aan de paal konden vastmaken.
Dat ging niet zonder slag of stoot, want het door Leo gemaakte oliebollenbeslag nam -met name het bakken- toch wel de nodige tijd in beslag.
Op 6 januari vorderde de werkzaamheden aan luxe vleermuizenverblijf tot halverwege de vierde en buitenste laag.
Ondertussen werd er tevens aan de onderkant van de paal, die logischer wijs zo’n 1,25 meter onder de grond verdwijnt een houtrot voorkomende verflaag aangebracht.
Vrijdag 10 januari was het zo ver, alle vier de lagen zitten nu vastgeschroefd en soms gelijmd (laag vier) op de vleermuizennestpaal.
De bovenkant van de kast is voorzien van een isolerende laag tempex van 3 cm. Dat is bedoeld om ’s zomers de warmte en ’s winters de kou buiten te houden. Daaroverheen zit een plaat betonplex. Om de kast goed waterdicht te krijgen is er een toplaag van vijverfolie aangebracht.
Klaar voor transport!
Dat transport naar de definitieve standplaats van de inmiddels flink wat wegende paal ging met een uitgekiende uitvoering gepaard. Leo en Joseph liften de paal met een dikke wilgentak. Tegelijkertijd deden Henk en Wil dat ook. En omdat we eigenlijk een persoon tekort kwamen, zijn er helaas geen bewegende beelden beschikbaar van dit gedegen transport. Want samen met Gerard stuurde Dick het uiteinde van de paal de goede richting op.
De volgende keer gaan we verder met het opruwen van de buitenkant, zodat de (grijze) verf goed houvast heeft. Wanneer de verfcondities goed zijn, wordt de buitenkant netjes in de lak gezet. Na het drogen van de verf kunnen we vervolgens gaan denken aan de verticale oprichting van ons bouwwerk.