Voedselbos Laningen 15 november 2024
Vrijdagochtend 15 november 2024 waren in alle vroegte vrijwilligerscoördinator Corine Alsemgeest en Leo Ceelen met een hele ploeg actief op Voedselbos Laningen bij Langeweg om voorbereidingen te treffen. Om 9.00 zou de aftrap van de 2e Aanplantdag in het kader van de Nationale Klimaatweek plaatsvinden. Klimaatburgemeester Pascal Rijnart opende de meewerkochtend met een korte speech over het Klimaat, Voedselbossen en het Klimaatburgemeesterschap. Doel is om zo veel mogelijk mensen te inspireren om tot actie te komen voor het klimaat. Ook is bewustwording rondom bijv. klimaatadaptatie broodnodig. Wat als er in Nederland een ramp zoals onlangs in Valencia met overstromingen plaatsvindt? Het is geen kwestie meer van ‘of’ zoiets in Nederland kan gebeuren, maar ‘wanneer’?
Vandaag willen we met ca. 25 vrijwilligers, waaronder vele ambtenaren van de gemeente Moerdijk, een bijdrage leveren aan het verbeteren van de biodiversiteit. Dit doen we door meer dan 300 bomen en struiken te planten in het Voedselbos Laningen, dat op minder dan 2 km gelegen is van de kern Zevenbergen. Het nu 2 jaar oude voedselbos van 2 hectare was vroeger een oude waterberging. Het wemelt er nu al van de biodiversiteit: zo zijn ijsvogels, een visdief en veel insecten/bodemleven al gespot. Een van de vrijwilligers zei: “Ik schrok me rot toen ik zojuist een boompje wilde aanplanten. Bij het plantgat sprong plots een fazant tevoorschijn”. Na een intensieve werkochtend hebben we nog een korte rondleiding van Leo en Corine gekregen en werd er rond 12.00 met soep en broodje afgesloten op het biologische akkerbouwbedrijf BioTrio van o.a. Jaap Korteweg.
Dimph Rubbens, al 4 jaar als trekster van de klimaatburgemeesters vanuit Energiek Moerdijk betrokken bij de organisatie van de Klimaatweek jaarlijks in November, kijkt tevreden terug op een mooie werkochtend: “Het samenkomen en verbinden van mensen in Moerdijk en omstreken rondom de natuur en het klimaat, werkt aanstekelijk”. “Zij is het die echt een pluim verdient”, aldus klimaatburgemeester en klimaatpsycholoog Pascal Rijnart.
De fruitbomen (praktisch alles biologisch) zijn geleverd door het bedrijf Fruitzforlife uit het dorpje Zeeland. Vele mooie bomen zoals Moerbei, Walnoot, Perzik, Abrikoos, Appel, Peer en nog veel andere soorten zijn door de vele vrijwilligers geplant. Ook is een start gemaakt met de honderden meters lange struweelhaag die bestaat uit 20 soorten inheemse bomen en struiken. In totaal betreft het 700 stuks en die zijn geleverd door Boomkwekerij Lars Tilborghs te Rijsbergen.
Het team vrijwilligers zoekt nog altijd mensen die bijv. wekelijks een ochtendje komen meehelpen in de natuur van het voedselbos. Er zijn daarbij zowel lichtere taken als zwaardere taken, zodat rekening met een ieder gehouden kan worden. Geef je bij interesse op bij Corine Alsemgeest via calsemgeest55@gmail.com , ook als je meer wilt weten over o.a. de Natuurwerkdagen.