Langeweg, 10 september 2024 – Half juni dit jaar was de laatste beschreven werkdag in het voedselbos Laningen *). Inmiddels zijn we vier halve dagen aan de Molenweg bezig geweest ter voorbereiding op fase 2.
Voorbereiding fase 2
Fase 2 is de uitbreiding in de vorm van de aanplant van nieuwe fruitbomen **) en wordt ook de struweelhaag voltooid. Die plantdag is al geagendeerd op vrijdag 15 november 2024. Maar eerst moet er aan een paar voorwaarden worden voldaan, voordat het plantgoed aan de vette klei wordt toevertrouwd.
Bezoek Dick de Vos
Op vrijdag 2 augustus kwam Jaap langs met bezoek: Dick de Vos, de schrijver van het boek ‘Canon van de Nederlandse natuur’. Hij gaat nu een tweede boek schrijven ‘Boerennatuur’. Voedselbossen komen ook in dat boek voor en hij kwam samen met 2 adviseurs, inspiratie opdoen voor het schrijven van dat boek.
De zestig terpjes
We proberen een zestigtal terpjes aan te leggen die de fruitbomen gaan beschermen tegen een te overvloedige hoeveelheid water. Om dat te realiseren dienen er zo’n 120 stammetjes uit de bosschages geoogst te worden, die twee aan twee naast een terpje van 5 kruiwagens kleigrond in de boorgaten worden vastgezet. Dat geeft de nieuwe boompjes alvast een goede start, omdat de transplantatie sowieso een stressvolle operatie is voor elke plant. Om letterlijk en figuurlijk goed te wortelen mag je gerust op een jaar rekenen. Daarna begint de plant pas met de (bovengrondse) groei.
De nieuwe container en de verbeterde oprit
Om niet telkens het (nieuwe) gereedschap mee te nemen vanuit ’s Heeren Vruchten of zelfs vanuit de schuur van Molenweg17 is gekozen voor opslag in een container ter plaatse. Op 30 augustus is de gloednieuwe container op de tevoren gereed gemaakte plek onder de grote wilg bij de ontmoetingsruimte op een tweetal bielzen neergezet.
Op dit filmpje zie je hoe de container het voedselbos ingereden werd. Op die dag is ook de oprit vanaf de Molenweg enigszins verlegd en mooi glad getrokken. Tussen die oprit en het bosje naast de container is nu ruimte gekomen voor een nog aan te leggen moestuin, waarin de eenjarigen al in 2025 opbrengst gaan leveren.
De huidige stand van zaken
We hebben al 6 terpjes klaarstaan voor de fruitbomen. Van de 32 plekken met piketpaaltjes zijn er 27 voorzien van 2 boomstammen die ongeveer een meter boven de grond uitsteken om straks de fruitboompjes te ondersteunen. En we moeten nog zo’n 30 stammetjes uit de bosjes halen. De container had nog geen 5 dagen alleen in het voedselbos gestaan, of een stormachtige wind(vlaag) brak een grote tak van de wilg af. En die hing precies voor de toegangsdeuren van de container. Voordat we de tak los konden trekken viel deze al, juist terwijl Corine probeerde het slot open de maken. De zware tak raakte haar gelukkig niet, en we zijn meteen aan de slag gegaan om korte metten met dat stuk wilg te maken.
Omdat vele struiken en bomen door de ruigtekruiden zijn overwoekerd, hebben we zeker drie ochtenden besteed om die planten vrij te zetten en zijn de paden en ook het achterste deel van de dijk gemaaid.
*) Laningen
Het voedselbos ligt onder aan een dijk. Vroeger werden die dijken opgeworpen door ernaast geulen te graven. De afgravingen werden ‘laningen’ genoemd en zo staat de locatie van het voedselbos ook bekend.
Er werd geen geul gegraven, maar over een breedte van ongeveer 50 meter langs de dijk (meestal één zijde) werd er zo’n 40 cm klei afgegraven waarmee de dijk werd opgebouwd. Met aan de voet van de dijk meestal een sloot of vliet. In Langeweg werd dat vroeger ook wel “De Berm” genoemd, een brede sloot met flinke vissen en lisdodden erin.
**) Nieuwe fruitbomen onder meer: Abrikoos, Amandel, Appel, Hazelaar, Kers, Kiwibes, Kweepeer, Moerbei, Olijfwilg, Peer, Perzik, Pruim, Vijg en Walnoot. Deze fruitbomen staan nog in de grond bij Sjef van Dongen.
Bij Boomkwekerij Lars Tilborghs uit Rijsbergen hebben we een order uitstaan van een vierhonderd struikjes voor de struweelhaag. Die we ook op 15 november willen gaan planten.