De eerste frambozen geoogst

19-08-2024: Framboos (Rubus idaeus 'Heritage')
19-08-2024: pindakaasboom (Clerodendrum trichotomum)

’s Heeren Vruchten, 19 augustus 2024 – In het begin van augustus zijn de frambozen, die evenwijdig aan de struweelhaag groeien en grenzen aan de paardenwei, vrijgezet en voorzien van een mulchlaag. En dat resulteerde in een meer uitbundige groei, zodanig dat er zelfs al meer dan een handvol rijpe frambozen te plukken viel.
Ter vervanging van de met draad afgezette zomerlindes in diezelfde paardenweide zijn er in de omliggende bosschages stammetjes geoogst. Na de bast eraf geschild te hebben zijn deze aan de nu draadloze palen rondom de drie linden aangebracht. Om in de linker weide te komen is er nu een overstap aangelegd.

14-08-2024: Overstap linker paardenwei
19-08-2024: Zomerlinde (Tilia Platyphyllos)

Oogstopbrengst
Qua oogst zijn de eerste twintig kilo Biotrio aardappelen uit de grond gehaald, terwijl na lang wachten ook de stokslabonen hun weg naar de vrijwilligers hebben gevonden. Van de aan de bosrand groeiende bramen zijn de rijpe vruchten verzameld en inmiddels tot jam omgezet. Tenslotte was er een aantal Nashiperen plukrijp, die smaakten voortreffelijk.

Vrijzetten
Na de frambozen zijn ook de pecannoten van omgroeiingen ontdaan, zodat deze notenboompjes nu meer licht en lucht hebben om goed te kunnen groeien. De Japanse wijnbessen zijn ook onder handen genomen, zodat ze nu geleid langs de wilgen kunnen opgroeien.

19-08-2024: de eerste frambozen
19-08-2024: stastokbonen, eindelijk!

QR-plaatjes
Voortschrijdend inzicht leerde ons dat de QR-plaatjes op de boomtakken geen lang leven beschoren zullen zijn, niet de aluminium plaatjes maar de stokken zijn hier de zwakste schakels. Dus hebben we ervoor gekozen om de plaatjes met gegalvaniseerd ijzerdraad aan de vruchtbomen zelf te bevestigen.

Biodiversiteit
Opmerkelijk is de grote hoeveelheid wespspinnen die waargenomen worden, in tegenstelling tot die ene rups van de Witvlakvlinder, die was nog niet eerder gezien in het voedselbos. Daarnaast werden we verrast een druk naar voedsel zoekende zwarte specht, waarvan we eerder dit jaar al het geluid hadden gehoord. Dat geluid is typerend voor zwarte spechten die al vliegend een uniek geluid voortbrengen, nu was de grootste Nederlandse spechtensoort goed te zien.

14-8-2024: QR-plaatjes, de nieuwe bevestiging
14-08-2024: rups van de Witvlakvlinder (Orgyia antiqua)

Terugkerende werkzaamheden
Ook in deze maand zijn de paadjes gemaaid, nog meer struikjes vrijgezet, de stookhoutvoorraad op peil gebracht en zijn we er achter gekomen dat een paar maisplanten geen suikermais maar siermais is. De waterpomp is gerepareerd en werkt weer prima en er zijn twee wildcamera’s opgesteld. Eén bij de boommarterkast en de andere in een naastgelegen bosje, om reeën en boommarters te kunnen spotten.

14-08-2024: camera bij marterkast geinstalleerd
14-8-2024: bijzondere tomaten