Een drukke werkochtend

Wil nu een enthousiaste maaier
de Wespspin kom je nu overal tegen

’s Heeren Vruchten, 29 juli 2024 – Om de vaardigheden van de groep vrijwilligers te vergroten en het scala van werkzaamheden beter over de voedselbosboeren te spreiden heeft Leo op 27 juli een tweetal personen de beginselen van het werken met een elektrische bosmaaier bijgebracht. De mannen zijn daarna enthousiast aan de slag gegaan.

Eigen kweek
Vorige week zijn we in het ‘vaste plantenblok’ van de moestuin gestart met een eigen kwekerij. Met dien verstande dat we daarin bomen en struiken proberen te laten groeien die we (nog) niet in het voedselbos hebben staan, of die het sinds de eerste aanplant in november 2022 niet gered hebben. Zo staan er nu zo’n 25 vliertakken en evenzoveel lauriertakjes te groeien totdat die na verloop van tijd een permanente plek op ’s Heeren Vruchten krijgen.

De eigen kweek: vlier en laurier
Plukonderricht door Henk

Vooruitzichten
De in het vorige bericht gemeld stokstabonen zijn fijn aan het groeien, ondanks de 24/7 aanvallen van naaktslakken. En ook de in het naastgelegen blokje gepote bonen komen al boven de grond uit. Op de aan de andere zijde gelegen blokken zie je de mais al flink opkomen. Positief: de zoete aardappelplanten blijken door de huisloze oogsteligen te worden gemeden.

Wanneer zijn appels en peren plukrijp?
Henk heeft in de vorige eeuw in zijn jonge jaren bij een fruitteler gewerkt en wendde zijn kennis van die materie aan voor de theoretische onderbouwing van het op het juiste moment plukken van appels en peren. Juist wanneer het steeltje een beetje begint te rimpelen en de boom zorgt voor dat er zich een soort van ring vormt halverwege het steeltje, waarmee de sapstroom wordt afgestopt. Dan is ‘ie plukrijk. Zo zit die vork in de steel!

Slabonen groeien op
Het goed zichtbare ven

Drukke maandag met 10 personen
Vier vrijwilligers snoeiden op 29 juli de uitdijende struiken en bomen langs de Bijloop, zodat de door het waterschap ingehuurde voertuigen goed kunnen manoeuvreren. Carla heeft zaadjes van stamslabonen en prei aan de moestuin toegevoegd. Wil en Adrie hebben struikjes vrijgezet, er rondom gemaaid en de mulch weer om de struiken aangebracht.

De doorkijkruimte naar het ven vanaf het bankje is nu geoptimaliseerd. Jaap en Corine kwamen langs om te overleggen over de organisatie van voedselbos Molenweg.
Zo’n beetje de helft van de nog groeiende frambozenstruiken die evenwijdig staan met de populieren, is nu vrijgezet en door Wil, Adrie en Gerard met mulch verrijkt.

Drone opnames
Deze ochtend zijn er door Leo Dekkers opnames gemaakt met een drone, resulterend in dit filmpje (03:14).

Vuurlibel (Crocothemis erythraea)
Dronepiloot Leo Dekkers