Zomertijd

Appelbessen
Appelbessenjam (Joke)

 ’s Heeren Vruchten, 20 juli 2024 – In een maand tijd is er veel werk verzet in en rond het voedselbos. De appelbessen zijn over een periode van vier weken allemaal geplukt en dat leverde 5,5 yoghurtpotjes met bessen op, goed voor meer dan een handvol jampotten.

Fietssluis 2
Fietssluis 3

Wandelparadijs Landgoed ’s Heeren Vrunten
Buiten het voedselbos is het door een Bijloopschoonmaker verruïneerde wandelpad hersteld. De takkenril die bij een van de vennen van ’s Heeren Vrunten was aangelegd is verstevigd, zodat er niet meer met paarden in het ven gebadderd kan worden. Om het landgoed ’s Heeren Vrunten nog meer te ontlasten van MTB’ers en door ruiters bereden paarden, zijn er een drietal sluizen aangelegd. Waardoor ervan af nu alleen nog maar wandelaars van dit mooie natuurgebied gebruik kunnen maken, die zich niet verstappen in de diepe hoefafdrukken in de soms natte grond.

Venbescherming
Het Stokslabonenblok

Slijmglijers en de moestuin
In de moestuin hebben ook wij het te stellen met de overweldigende hoeveelheid naaktslakken. Die slijmschuivers blijken nietsontziende groenvreters te zijn, ze hebben ongeveer alle aanplant tot op de grond afgevreten. En zelfs de planten in de koude kas waren niet gevrijwaard van de ongebreidelde vraatzucht van de huisloze slakken. Dus geen paksoi dit jaar. Hopelijk wel stokslabonen, want rondom alle vijf de bamboestaken van de tien bonentipi’s hebben we vijf bonen in de grond gezet. In theorie zouden hier 250 bonenranken uit moeten groeien. Tegen beter weten in hebben we al twee keer dit proces herhaald: ooit eten we bonen!

Nieuwe Biotrio aardappelen
Mest- en hooi verspreiderij

Oogsten
Er is nog meer geoogst, op 20 juli is er ruim 25 kilo Biotrio aardappels verdeeld onder de vrijwilligers, en er zitten er nog meer in de grond. De eerste berichten van de eettafels zijn veelbelovend. Eerder deze maand konden we ons thuisfront verrassen met een goede hoeveelheid biologische uien.

Gedurende de laatste vier weken hebben we de paadjes bijgehouden, de door Ruud aangeleverde paardenmest rondom een groot aantal bomen en struiken verspreid. Op advies van een druiven expert zijn de druivenranken vrijgezet en eveneens van mest voorzien.

De moestuin onderhouden
En we gaan onverdroten door met het planten en zaaien van moestuingewassen. Eind juni zijn er 100 preiplanten de grond ingegaan, er zijn koolrabi’s en maisplanten overgezet. Daarnaast zijn er courgettes, zoethout, augurken, pompoenen en mais aan de moestuingrond toegevoegd. Qua zaaigoed zijn de kiemcellen van witlof aan de grond toevertrouwd.

Bodemmonstering
Bodemmonsters van plot 1 en 2

Voedselbosmonitoring
Met terugwerkende kracht is het voedselbos per 28 juni 2024 gemonitord. Zoals eerder beschreven op 3 juni hebben we per hectare een plot met een straal van 10 meter uitgezet. Binnen die (2) plots hebben we van alle boompjes met een hoogte van minimaal 130 centimeter de omvang en uiteraard de hoogte gemeten. En alle niet houtachtige of meerderjarig planten geïnventariseerd. Per plot is er een grondmonster genomen en is de geschatte bodemgesteldheid naar de stichting Voedsel uit het bos doorgegeven. De PH-waarde vormt ook een onderdeel van deze monitoring, maar door een defecte PH-meter kunnen (nog) niet aan deze voorwaarde voldoen.
In oktober worden in onze twee plots tenslotte nog de bodemdieren geïnventariseerd.

Boommarter in het voedselbos
De uitgezette egel

Biodiversiteit
Ongeveer half juni hebben we een op video geregistreerd bezoek gehad van een boommarter. Die beelden leerden ons dat de positionering van de camera nog niet optimaal was. Nieuwe opnames moeten uitwijzen of dat ook het geval is. Van het Fruitvoedselbos Klappenberg hebben we een halfwas egel overgenomen. Die slakkenliefhebber was daar half juli binnen gelopen en mijn vorige buurman attendeerde Jan Dekkers daarop. Nu is ’s Heeren Vruchten haar/zijn thuis.

In de nacht van 19 op 20 juli is door een deskundige van het IVN een LED-emmer neergezet, om de volgende ochtend een aantal nachtvlinders te kunnen bewonderen.

De LED-emmer
Een Gestreepte goudspanner (Camptogramma bilineata)