Opentuinendag 2024: voedselbos promotie!

Zaterdag 15 juni 2024: Open Tuinendag in Moerdijk. Klimaatburgemeester Yvonne Peters organiseerde samen met Groei & Bloei Breda (een vereniging van liefhebbers van tuinen en tuinieren) een Open Tuinendag in de gemeente Moerdijk.

 In feite begon deze open dag voor de vrijwilligers al een dag eerder. Om de bezoekers te ontvangen werd er een tent geplaatst en een proefopstelling gemaakt voor plantfase 2. Om te laten zien hoe we later dit jaar nog een zestigtal fruitbomen gaan plaatsen, die allemaal op een terp(je) worden gezet, om deze nieuwelingen een goede start te geven en weerbaar te maken tegen de hoge grondwaterstand. Dat was dus wat er op 14 juni was klaargezet.

Fruitboomterpje
Stukje geschiedenis

Dat de gemeente Moerdijk het milieu van belang acht, bleek door de aanwezigheid van wethouder Blom, die onder meer Welzijn, Cultuur & Sport in zijn portefeuille heeft. Na zijn openingswoord deed ook klimaatburgemeester Dimph Rubbens haar zegje over biodiversiteit en milieu.

Gedurende de hele dag was Wouter van As aanwezig, in zijn hoedanigheid van ambtenaar Landschap en Biodiversiteit gaf hij de bezoekers informatie op welke manier de gemeente inwoners kan helpen (ook financieel) om bijvoorbeeld hun tuinen natuurvriendelijke in te richten.

Er was bezoek van een drietal dames van de organisatie Groei & Bloei, die onze inspanningen waardeerden met een cheque van € 50,00 om materialen aan te schaffen voor de vrijwilligers.

Net zichtbaar: knobbelzwanen kuikens
De bessenrij onderaan de dijk

Ook de natuur in de onmiddellijke omgeving werkte mee: het knobbelzwanenpaar had de uitkomst van hun eieren zó gepland, dat hun jongen precies op 15 juni uit het ei kwamen. En ook een voorbijvliegende visdief gaf nog een demonstratie van zijn visvangkunst.

In totaal zijn er ruim veertig bezoekers geweest, die door de aanwezige vrijwilligers deskundig op de hoogte werden gebracht over het hoe en waarom van een voedselbos tijdens een rondleiding door Molenweg.