Bezoek buurtbewoners Zundertseweg en Klappenberg

voedselbos 's Heeren Vruchten
Imker Rinus van de Riet aan de Klappenberg

’s Heeren Vruchten, 11 juni 2024 – Afgelopen zaterdag organiseerde de buurtvereniging Zundertseweg/Klappenberg een fietstochtje waarin het bezoeken de bijhouderij van imker Rinus van de Riet aan de Klappenberg en aan ons voedselbos centraal stonden.

Op die zondag 9 juni verwelkomden Harm, Anja en Pascale de buurtbewoners om 10:00 uur met koffie/thee en wat lekkers in de tuin aan Blikken 15.

Na een half uurtje werden de ongeveer 40 deelnemers in twee groepen verdeeld, de ene ging naar Rinus en de andere 20 fietsen naar ’s Heeren Vruchten.

Bij het voedselbos aangekomen splitsten Leo en Dick, na een kort welkomstwoord door Leo, onze gasten weer in twee groepen. Zodat we per persoon tien mensen konden rondleiden op ’s Heeren Vruchten. Na drie kwartier meldde organisatrice Anja dat de tijd erop zat, en de hele groep op pad ging om de mensen die door de imker aan de Klappenberg waren onderricht over het wel en wee van het imker zijn en zijn bijen, met deze buurtbewoners te wisselen. En tegen twaalven meldde zich dat andere peloton. en konden Leo en Dick deze nieuwsgierigen bijpraten over voedselbossen.

Leuk om te vermelden is dat de kinderen een groene kikker zagen springen in het hoge gras. Na wat inspanningen konden ze die vangen. Geen van de kinderen durfden de kikker een ‘kusje’ te geven. Na bestudering van de kikker hebben ze hem naar de vijver gebracht en daar los gelaten. De kinderen bleven nog een tijd rond de vijver lopen om de kikker nog een keer te zien.

Qua communicatie was het niet alleen maar zenden vanuit onze kant, maar werden we ook ‘bestookt’ met vragen:

– Wat doen we met de opbrengst (eerst de vrijwilligers en als het teveel wordt wellicht een plukabonnement).
– Hoe wordt een voedselbos bekostigd (o.a. afwaardering van de grond).
– De slakkenplaag kwam natuurlijk aan de orde (hadden meer bezoekers last van).
– Wanneer is het voedselbos te bezoeken (als wij er aan het werk zijn).

Leuk vonden ze het proeven van de zwarte bessen en ook de blaadjes van de uiensoepboom werden gewaardeerd.

Na afloop van de te bezoeken terreinen kon iedereen bij Blikken 15 soep, broodjes en een drankje krijgen. Leuk om zo met de buurtbewoners in contact te komen en om begrip te kweken voor het fenomeen voedselbos.
foto’s: Harm en Anja