Voedselbos Molenweg: bijna klaar voor het Groei & Bloei Open Tuinenweekend

110 bessenstruikjes vrijgezet
met de 'nieuwe' vrijwilliger Corine

Langeweg 1 juni 2024 – Met een zestal vrijwilligers zijn we afgelopen vrijdagochtend bezig geweest om dit voedselbos klaar te stomen voor het Open Tuinenweekend op zaterdag 15 juni 2024. Op zaterdag kwamen we er achter dat er bijna drie maanden niets hadden gedaan aan de Molenweg. Dus alle grassen en andere wilde planten waren flink aan het groeien gegaan. Een maand geleden zag de dijk nog geel van het koolzaad, daar was nu niets meer te zien.

Tijdens de Biodiversiteitsdag zijn enkele tientallen struiken en boompjes vrijgezet van omgroeisels, daar zijn we nu verder mee gegaan. Om een indruk te geven: in de onderste rij struiken aan de dijk hebben we in november 2023 zwarte-, aal-, honing-, blauwe-, josta-, appel- en kruisbessen en frambozen neergezet. Die rij het dichts bij de sloot telt 110 struiken. Waarvan met name de struiken het dichts bij Molenweg 17 het het beste doen. Daarna hebben we onze aandacht gericht op de bult rechts van de oprit naar beneden. Daar was de uitdaging om ons plantwerk te ontdekken wat groter.

Desondanks zijn er in geslaagd om na de vrijzetting een pad te maaien zodat we op 15 juni kunnen laten zien wat er allemaal groeit en bloeit. Ook rondom de vijver zijn de vruchtbomen beter zichtbaar door het wandelpad dat we daar gemaaid hebben. Wanneer je rond de vijver loopt, kan je nu net voor de ontmoetingsplek kiezen om rechtdoor te gaan of rechtsaf via die open plek onder de wilg. Ga je rechtdoor, dan kan je de zaterdag aangelegde brug niet missen, waarmee je de sloot oversteekt. Dan kan je rechtsaf onder langs de dijk (langs de bessenstruiken), of linksaf om de afrit op te gaan.

We kijken volgende week vrijdag 7 juni of er aan het einde van de dijk nog een paadje omhoog gemaaid kan worden, maar we willen er geen hondenuitlaatroute van maken. Of wellicht een paadje langs de akker rechtstreeks naar nr. 17. En er komt een vervolgpaadje op de eerder genoemde bult.
Vanuit de ontmoetingsplek onder de wilg is nu een vrij uitzicht gecreëerd door een paar meter riet weg te maaien. Je kan daarvandaan het zwanenstel bij of op hun nest zien. En binnenkort de jonge zwanenpulletjes.

Als laatste activiteit hebben we van een van de twee grote (aardappelbedekkende) doeken de helft afgesneden, om uit dat stuk cirkels te knippen, waarmee de helft van de struikjes gaan omringen, als test om te zien of vrijzetten d.m.v. gras plattrappen rondom de struik anders werkt dan een bodembedekkend stuk doek. Uit dat doek kwam nog een slaperige pad tevoorschijn, die wij ruw uit zijn rust hadden verstoord.