Walnoot - Juglans regia ‘Lange van Lod’

(21-7-2023)
(21-7-2023)

Walnoot – Juglans regia ‘Lange van Lod’

De ‘Lange van Lod’ kenmerkt zich door een losse groei met een enigszins open boomvorm en een zeer grote, gegroefde smaakvolle noot. De walnotenboom kan 18 tot 20 meter worden, heeft groene bladeren en bloeit midden-laat in het voorjaar. Deze walnotenboom geeft spectaculair grote noten, ook wel giga-noten of reuzennoten genoemd die tot wel 50 gram per gedroogde noot kunnen wegen, oftewel 20 noten in 1 kg. De noten zijn zoet en vrij makkelijk te kraken en tot een jaar goed houdbaar. Dit ras kan na aanplant al het jaar er op de eerste noten voort brengen. Voor een goede bestuiving hebben we in ons voedselbos 25 walnoten staan, onderverdeeld in 6 rassen, zodat er altijd sprake is van een goede bestuiving. De bomen dienen in een goed doorlatende grond geplant te worden, de walnoot houdt van klei, zand, löss en zavel *). In de eerste jaren na aanplant is het aan te raden de boom tegen matige vorst en late nachtvorst te beschermen.

De noten van Lange van Lod zijn geschikt om vers te eten (zo genaamde natte noten) maar kunnen ook worden bewaard en als droge noten gegeten worden. De noten zijn goed van smaak en niet bitter. De noten vallen vanzelf wanneer ze rijp zijn. Als de noten uit de boom geplukt worden bestaat er kans op het beschadigen van de takken waardoor de boom gaat bloeden. Pluk de noten dus niet, maar wacht tot ze van de boom vallen.

*) Zavel is een grondsoort die tussen klei en zand zit. De voordelen van zavel zijn de lichte eigenschappen van zand en de rijkheid van mineralen van klei.

foto De Tuinen van Appeltern
foto De Tuinen van Appeltern
foto Eetbaargoed