Peer - Pyrus communis 'Gieser Wildeman'

(13-7-2023)
(13-7-2023)

Peer – Pyrus communis ‘Gieser Wildeman’

Pyrus communis ‘Gieser Wildeman’ is de bekendste leverancier van stoofperen, vernoemd naar de Nederlandse fruitkweker Wildeman die het ras halverwege de negentiende eeuw introduceerde. In de volksmond wordt de naam ‘Gieser’ ook wel verbasterd tot ‘Giesse’. Vanaf begin april is de witte bloesem van ‘Gieser Wildeman’ zichtbaar, en wanneer na de bloei de peren gevormd worden moet je tot de laatste twee weken van september wachten om ze te oogsten.

Gieser Wildeman kan zichzelf bestuiven. Ook dit perenras heeft veel last van beurtjaren, waardoor het ene jaar veel vruchten en het andere jaar bijna geen of geen vruchtvorming plaatsvindt. Door in een jaar met veel peren flink uit te dunnen, kunnen in de volgende jaren beurtjaren worden voorkomen.

Deze perensoort is klein van formaat en kleurt bruingeel met veel roest. Het is een zeer goede, iets zoete stoofpeer met door steencellen korrelig vruchtvlees. Door deze stoofpeer minstens 3 uur te koken verdwijnen de steencellen en wordt het vruchtvlees donkerbruin/rood. Alleen de goed rijpe peren vertonen na dat proces de kenmerkende donkerbruine tot rode kleur. Wanneer de peren nog niet volledig zijn uitgerijpt worden ze wel zoet maar blijven wit tot zacht roze.

Waar je als bezitter van de Gieser Wildeman serieus rekening moet houden in de grote vatbaarheid de bacterie Pseudomonas syringae, die tak- en bloesemsterfte veroorzaakt en bacterievuur (Erwinia amylovora). Terwijl de peren vatbaar zijn voor steel- en neusrot (Nectria galligena). Daarnaast is deze perenboom zeer gevoelig voor een aantasting door de perenbladvlooien (Psylla pyri en Psylla pyricola).

foto De Tuinen van Appeltern
foto De Tuinen van Appeltern