Peer - Pyrus communis 'Clapp’s Favorite’

(13-7-2023)
(13-7-2023)

Peer – Pyrus communis ‘Clapp’s Favorite’

‘Clapp’s Favourite’s is een oud amerikaans perenras dat omstreeks 1860 door Thaddeus Clapp uit Massachusetts (VS) gewonnen is, en na enkele jaren in de handel gebracht.

Dit is een van de vroegst rijpende peren en vraagt voor een goede smaak wel een warme plaats. Rijpe peren zijn geel gekleurd. De bijzondere vorm en prachtige vruchten doen denken aan een boom uit een schilderij. Clapps is een heerlijke, sappige, zoete peer. Het is een groen tot gele peer met een grote dieprode blos aan de zonkant. De peer is heerlijk als handpeer, maar is, als je de peer wat eerder plukt, ook heerlijk in compôte. De peren zijn van eind augustus tot begin september te plukken en zijn gekoeld te bewaren tot enkele weken daarna. Het geelwitte vruchtvlees is aangenaam zoet, licht zurig, sappig en heeft een matig aroma.

Clapp’s Favourite  is een niet zelfbestuivend ras, je hebt dus een andere perenboom nodig voor bestuiving: Beurré Hardy, Conference, Doyenne du Comice, Triomphe de Vienne, waarvan de 2e en 3e genoemde in ons voedselbos zijn aangeplant.

Deze peer is ook bekend onder het synoniem Clapp’s Liebling.