Walnoot – Juglans regia ‘Buccaneer’

(13-7-2023)
(13-7-2023)

Walnoot – Juglans regia ‘Buccaneer’

Juglans regia ‘Buccaneer’ is een gezonde en sterke groeier met een breed opgaande, open kroon en een hoogte van twintig tot dertig meter. Deze walnotensoort, ook wel okkernoot genoemd, is een cultivator van de wilde walnootbomen. Deze cultivators zijn geënt, waardoor de Buccaneer eerder vruchten zullen gegeven dan bijvoorbeeld de wilde soorten. Bij wilde walnootbomen kan het tot wel 10 jaar duren voordat er vruchten verschijnen. Bij de Juglans regia ‘Buccaneer’ is dat al na drie of vier jaar. Deze notenboom is vernoemd naar de Limburgse plaats ‘Neer’ en is rijkdragend en weinig vorstgevoelig.

De stam, takken en blad zijn identiek aan de soort. Ná de bladontwikkeling verschijnen de mannelijke en vrouwelijke bloemen. De bloeitijden overlappen elkaar zodat bestuiving altijd plaats vindt. Vanwege de rijke productie van stuifmeel is ‘Buccaneer’ een goede bestuiver voor andere cultivars, met name ‘Broadview, waarvan wij er negen in ons voedselbos hebben staan. ‘Buccaneer’ draagt op redelijke jonge leeftijd al vruchten. Deze zijn bijzonder smakelijk.

Pluktijd eind september tot half oktober. Snoeien kan je deze walnotenboom eventueel in de zomer, maar het is beter om de walnotenboom niet te snoeien.

Foto Eetbaargoed