Hazelaar - Corylus avellana 'Halle'sche Riesen'

foto Eetbaargoed

Hazelaar – Corylus avellana ‘Halle’sche Riesen’

De ‘Halle’sche Riesen’ is een mooie struik die een hoogte van 5 meter kan bereiken. De hazelaar bloeit in februari/maart met onopvallende katjes en knoppen. In het vroege voorjaar kunnen bijen en hommels veel aan de bloei hebben doordat het dan een zeldzame drachtplant is. Pas in mei komen de bladeren aan de struik. Tot laat in het najaar blijven de dan prachtig verkleurende bladeren hangen. In de nazomer komen de langvormige hazelnoten die je in september kunt eten. De hazelnoten van de ‘Halle’sche Riesen’ kunnen lang bewaard worden. In de winter, als de bladeren zijn gevallen, vormen de takken van deze hazelnoot een mooi silhouet.

Hazelaars zijn windbestuivers en met bijvoorbeeld de Cosford in de buurt zal de productie hoger zijn (staat ook in ons voedselbos).

De hazelaar doet het goed op de meeste gronden maar op een doorlatende en vochthoudende grond is de oogst het beste. Hij staat graag in de volle zon of half schaduw.

Wanneer deze hazelaar wordt gesnoeid komen er meer noten aan en wordt de boom compacter. Snoeien kan het best in maart plaatsvinden, maar in de wintermaanden kan het ook.

In ons voedselbos hebben we 7 stuks van deze hazelaars staan.