Peer - Pyrus Communis ‘Clara Frijs’

(13-7-2023)
(13-7-2023)

Peer – Pyrus Communis ‘Clara Frijs’

In ‘s Heeren Vruchten hebben we plaats gemaakt voor zo’n 28 oude perenrassen. Niet alleen voor de perendiversiteit, maar vooral voor de fruitboomhistorie. Kweker Jos, van wie de bomen afkomstig zijn, zocht nog een plek waar hij deze oude rassen ‘kwijt’ kon en waarbij hij de zekerheid had om bij deze bomen te zijner tijd entmateriaal af te nemen voor het behoud van deze oude perenrassen. Uiteraard werkt ons voedselbos daaraan mee.

Dit oude perenras is het eerst beschreven in 1858 door J.A. Bentzien als ‘Skjensvedpære’ in het Deens. In 1861 beschreef Bentzien opnieuw de peer, maar toen onder de naam van gravin Clara Frijs. De Clara Frijs is een middelgrote handpeer. Het vruchtvlees is sappig en zoet. Deze uit Denemarken afkomstige boom is via Texel ook in Nederland bekend geraakt. Momenteel is deze perensoort zeldzaam in Nederland.

Het is een gezonde boom, die mooi opgroeit met olijfkleurige takken. Hij kan als hoogstam en als struik gekweekt worden. De peren zijn al rijp in september. Ze zijn vers het lekkerst en zijn niet lang houdbaar. De sappige en smakelijke peer wordt door velen beschouwd als de beste ooit. Goed voor de keuken.

(24-4-2023)